top of page
Lütfi Özgünaydın’dan "Yirmi Yazar" adlı
fotoğraf – söyleşi kitabı
Fotoğraf sanatçısı ve yazar Lütfi Özgünaydın, büyük ilgi gören Yaşar Kemal Çukurova kitabının ardından Yirmi Yazar Fotoğraf-Söyleşi kitabını yayımladı. Önce yazarların fotoğraflarını çekti. Her yazardan kırk fotoğraf seçip onların sevdiği müzik eşliğinde gösteriler yaptı. Gösteriler sonun da yazarları karşısına alarak sorular sordu sohbet etti. Bu söyleşiler kayıt edildi. Daha sonra bu söyleşiler çözümlendi ve yazıya döküldü. Tüyap’ın desteğiyle fotoğraflar ve söyleşiler bir kitap haline dönüştürüldü. İlke Kitap tarafından yayımlanan kitabın genel yayın yönetmenliğini Lütfi Özgünaydın, grafik tasarımını Yusuf Pars, kapak tasarımını Sadık Karamustafa, renk ayrımını Ayhan Altun ve metin düzenlemelerini ise Ece Demirkesen yaptı.
Edebiyat dünyasından seçilen yirmi yazarın fotoğraflarını çekip önce gösteriler yapan Özgünaydın, bu gösteriler sırasında yaptığı söyleşilerle her yazardan 5 fotoğrafın yer aldığı kitabı şöyle anlatıyor:
" Dokuz Yıl Yaşar Kemal’in fotoğraflarını çektim; önce İstanbul’da sergi “Çukurova Bayramlığın giyerken”. Sonra Frankfurt sergisi ve Paris sergisiyle sürdü. Yaşar Kemal’le hiç bırakmadık birbirimizi. Üç kitap yayımlandı, ikisi İlke Kitap’tan birisi Yapı Kredi Kültür Sanat’tan. Vefatına kadar dostluğumuz sürdü. Çok şey öğrendim ondan… Vefatından sonra Feridun Andaç, “Neden diğer yazarların fotoğraflarını çekip yazmıyorsun” dedi. Proje böyle başladı.
Bir anekdotla başlayayım. Bu “Yirmi Yazar Projesi için önemli birisi. Nasıl ulaştın bunca yazara evlerine gittin masalarının başına kadar ulaştın?” dedi. “Yaşar Kemal gönderdi.” dedim. Şaşkın biçimde yüzüme baktı ben detayını anlattım. Yaşar Kemal adı bütün kapıları açtı. Arkamda o vardı onun ismi vardı. O her zaman bana sahip çıktı şimdilerde bile kitaba da yazdım oralardan bana sahip çıkıyor.
Ayrıca, bu yıl 39. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda da sergilenen “Yirmi Yazar” kitabı için çektiği yazar fotoğraflarını Cumhuriyet Kitap ve Varlık dergilerinin arşivine armağan etti.
Lütfi Özgünaydın, “Dergi arşivlerinden yazarlar fotoğraf talep edip alabilecekler. Tek koşul Lütfi Özgünaydın imzasını kullanmak olacak. Benden sonra dergiler gazeteler bu fotoğraflardan yararlansınlar diye düşündüm, yirmi yazarın fotoğraflarının geleceğe kalmasını istedim” diyor ve ekliyor:
“Kendi arşivimde geleceğe kalır mı bilemedim. Sorumluluk duydum ve iki derginin arşivine vermeye karar verdim.”
Kitap da Adnan Binyazar, Ayşe Kulin, Adnan Özyalçıner, Doğa Hızlan, Fürüzan, Cevat Çapan, Feridun Andaç Zülfü Livaneli, Zeynep Oral, Buket Uzuner, Özdemir İnce, Yalvaç Ural, Haydar Ergülen, Nedim Gürsel, Latife Tekin, Müge İplikçi, Nursel Duruel, Murat Yalçın, Gültekin Çizgen yer aldı.
bottom of page